Sommer og fargeglede

Det er ingen hemmelighet at interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar hos Monn elsker farger.

I en stille ferieuke sprer Trond gjerne litt farge-entusiasme samtidig som han oppfordrer deg til å følge hjertet når du skal velge din personlige palett.

Som fagmann mener han dette om dagens fargebruk:

– Markedet fylles fortsatt med det vi kan kalle «skitne farger», dvs. farger med mye sort i seg. Motsetningen er pasteller som inneholder mye hvitt og som mange forbinder med sol og sommer.

Tre grunner til å interessere seg for farger

 

Fargefølelsen er dypt personlig. De fleste kan raskt si hvilke farger de liker eller for den saks skyld misliker.

– Av dette kan vi slutte at fargene vi omgir oss med betyr mye for hvem vi er og hvordan vi trives. Likevel opplever jeg at de fleste er litt for trendsensitive og redde for å vise frem den personlige fargesmaken i hjemmene sine.

 

Farger er også viktige fordi de skaper kontraster og spenning i interiøret. Det er fargene som gir liv til rommene:

 

– Ta gjerne en titt på boligannonsene som viser dette i praksis. Når salgsobjektet mangler kontraster, oppleves interiøret ofte som flatt og monotont.  De boligene som fanger oppmerksomheten og skiller seg ut, gjør det nettopp på grunn av fargene og kontrastene. Der er rett og slett mer salgsvennlige.

 

Interiørarkitekten trekker også frem en praktisk-økonomisk grunn til å interessere seg for fargebruk: Total renovering kan bli dyrt, mens maling i en ny farge får boligen din til å fremstå som forandret uten at det koster så mye.

 

Farger tilfører energi

 

Det er følelser, for mange også barndomsminner, som bestemmer hvilke farger vi liker. Favorittene våre er farger som gir oss energi og glede, forteller Trond, som privat foretrekker farger uten mye sort, farger som «biter litt» og gir ham motstand:

– Mine favorittfarger hører våren og sommeren til, som gul, lime og turkis. Vi lever med hvitt, grått og brunt så store deler av året at mange trekkes mot klare og skarpe farger. Jeg opplever at jordfargene trenger spirefarger.

 

Det er vanlig å høre folk si at de liker farger, men at det ikke må bli for mye av det gode. Tronds innfallsvinkel er en annen:

 

– Du må tenke stort. Et håndkle i sterke farger kan ikke fargelegge et hvitt bad. Nøyer du deg med en og annen fargeglad dekorasjon, blir du sittende fast i vurderingsfasen. Hvert eneste lille fargeinnslag blir holdt opp mot det du allerede har, og skepsisen blir værende. Skal du lykkes med farger, må du våge å ta skrittet fullt ut.

 

Prøv deg frem

 

Vil du starte forsiktig, bør du teste fargegleden din i et lukket rom, anbefaler fagmannen. Begynn eksempelvis med soverommet. Du kan endre veggfarge, skifte gardiner, montere nytt hodegjerde og kanskje male om garderobeskapene.

 

– Når du på den måten har designet et helt rom, blir du tryggere i valgene dine og får lyst til å bruke mer farge også andre steder i boligen.

Fargesmaken endrer seg ikke så mye gjennom livet, og de grunnleggende preferansene er ganske stabile. Å finne sine egne farger kan sammenlignes med å finne seg selv, mener Trond. Selv faller han for de samme fargene i dag som for 15 år siden

 

  • Aktiv bruk av Ittens fargesirkel hjelper deg til å analysere og forstå. Start med å studere den ytterste sirkelen i hjulet. Lær deg hvilke farger som ligger i nærheten av hverandre og hvilke som ligger rett overfor hverandre. Disse fargene passer sammen.
Ittens fargesirkel

Rolig eller livlig uttrykk?

 

Fagmannens utgangspunkt er alltid to farger. Dersom målet er et rolig uttrykk, velger Trond såkalt analog fargesetting.

 

Det betyr at den tredje fargen ligger i nærheten av de to jeg allerede har valgt. Eksempelvis vil blå og turkis passe sammen med en blåturkis tone. Den er både lett, vårlig og kjølig.  Resultatet blir et friskt, men balansert interiør. I dette tilfellet bør det være like mengder av fargene.

Skal interiøret være livligere og mer spennende, blir den tredje fargen en komplementærfarge. Den ligger på motsatt side av fargehjulet, forklarer Trond.

 

– Legg en orange fargeprøve ved siden av blå og turkis, så ser du at fargene spriker samtidig som de er i balanse. For å forsterke spenningen ytterligere lar jeg fargene ha ulik mengde. Ofte kan en liten orange stol eller en orange flis være nok til at fargekomposisjonen virker dristig.

Lag din egen fargebase

 

Mange holder seg til én farge og lar den gå igjen i alle rom. Det kan fort bli kjedelig, mener Trond. Du bør lage din egen fargebase, bestående av tre farger som spiller på lag med hverandre.

 

– Liker du ikke mine vårlige farger, velger du en annen vei. Hvitt og sort regnes ikke som farger, men de forsterker eller demper. Duse, lyse farger, f.eks. pasteller, fungerer best sammen med hvitt. Hvitt understreker det lette uttrykket. Klare, sterke farger kommer best til sin rett sammen med sort fordi sort gjør disse fargene tydeligere.

 

Interiørarkitekten avslutter med følgende råd: Når du velger palett, må du tenke på samme måte som når du komponerer et bilde. Det er helheten du skal bli fornøyd med.

 

– Alt henger sammen med alt. Husk derfor at farger til vegger, møbler og tekstiler må velges samtidig. Gå ikke i den fellen at du bestemmer veggfarge før de andre elementene er på plass. Det er alltid enklere å finne en veggfarge som passer til et stoff enn omvendt. Lykke til med sommerens oppussing!

 

Lignende nyheter