Boligutvikling: Fellesarealer som står seg over tid

Tidløst design, riktig materialbruk og løsninger som er enkle å vedlikeholde. Dette bør borettslag tenke på når de skal planlegge oppussing av inngangsparti, trapperom og andre fellesarealer.

boligutvikling+trappeoppgang+kj5

Tidligere publisert i Eiendomsmegleren. Av interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar, Monn Interior Architects

Tidløst design og riktig materialbruk er stikkord når borettslag skal planlegge oppussing av inngangsparti, trapperom og andre fellesarealer.

Når boligkunder er på visning, gjør de seg opp en mening lenge før de går over dørstokken til salgsobjektet. I beste fall får de et positivt førsteinntrykk og blir spent på hva som skjuler seg bak inngangsdøren til boenheten. I verste fall senkes forventningene i møte med et inngangsparti og et trapperom som mangler vedlikehold.  Bevisstgjøring er nødvendig, og her har eiendomsmeglerne både autoritet og påvirkningskraft.

Folk flest er flinke til å oppgradere egen bolig og fornyer seg i pakt med den generelle trendutviklingen. Når fellesarealene i boligselskaper ikke blir prioritert, kan det enten skyldes at en systematisk vedlikeholdsplan mangler eller at styret velger løsninger som ikke alltid er godt nok utredet.  Det bringer oss tilbake til problemet: Et lite tidsriktig preg ødelegger førsteinntrykket både for gjester, potensielle boligkjøpere og naturligvis for beboerne selv.

Mitt poeng er dette: Ved planlegging av fellesarealene i boligprosjekter er det viktig å tenke lenger enn til salgsfasen. Kvaliteten på inngangspartier, trapperom og korridorer kan ikke bedømmes før man vet hvor lang tid det går før oppussingsbehovet melder seg.

Skal fellesarealene stå seg lenge, må det legges vekt på tidløst design, slitesterke kvalitetsmaterialer og ikke minst løsninger som er enkle å vedlikeholde. Alt dette fungerer som en forsikring mot hyppige oppgraderinger og tilhørende kostnader.

Tidløst design

Konseptet for fellesarealene må være moderne og varig på samme tid.  Det er ingen innebygget motsetning her. Grunnregelen er å velge et helhetlig design hvor enkeltelementer lett kan skiftes ut uten at hovedinntrykket faller sammen.

Utvendig

Det utvendige inngangspartiet signaliserer hvor listen er lagt. Hovedinngangsdøren bør være godt synlig, gjerne litt monumental, godt opplyst og gi et vennlig førsteinntrykk. Et matchende ringeklokketablå og tilhørende vegglamper er viktige delelementer som bygger opp under helheten. Materialer og finish må være av god kvalitet, og selve dørbladet må tåle både sykler, barnevogner og flyttelass.

Innvendig

  • Belysningen er viktigere enn selve lampene. Riktig lyssetting får arealet i inngangspartiet til å virke større og fremhever både kontraster og materialer. Fleksible lamper, f.eks. spotter og downlights, er å foretrekke da man lettere kan modellere rommet med disse enn med flate, statiske lamper.

 

  • Kontraster er avgjørende for å oppnå spennende fellesarealer. Har man mørke gulv passer det med lyse vegger, og til lyse vegger gjør det seg best med mørke dører. I tillegg til å ha estetisk verdi er kontrastene et godt virkemiddel når det gjelder universell utforming. Mørke dørhåndtak og håndløpere mot lyse dører og vegger (eller omvendt) gjør det lettere for alle å orientere seg.

 

  • Den enkelte etasje kan markeres med store tall eller bokstaver. Inngangsdøren til hver leilighet bør fremheves, f.eks. med en flott ringeklokke eller en vegglampe som gir inngangen et tydelig særpreg.

 

  • Når det gjelder fargebruk, anbefaler jeg klarere farger i trapperom enn i korridorene. Her bør tonene være dusere.

 

Hotellverdenen er en god inspirasjonskilde på alle disse punktene. Bransjen har lang erfaring med å utvikle velfungerende fellesarealer.

boligutvikling+trapp+kj5

Riktige materialer

Inngangspartier og korridorer utsettes vanligvis for kontinuerlig hard bruk. Gode løsninger er løsninger som holder seg pene over tid.

 

 

Vinyl, gjerne med tremønster, passer også godt i korridorene. Materialet er slitesterkt, lett å holde rent og tåler hard bruk. Etterligningsproduktene holder i dag så høy kvalitet at de er vanskelige å skille fra originalproduktene.

Konklusjon

 

Eiendomsmeglerne er en av få yrkesgrupper som følger boligprosjekter over lang tid. De registrerer hvilke løsninger som viser seg å være gode og funksjonelle og hvilke som ikke er det. Denne kompetansen og erfaringen bør meglerne bruke aktivt til å påvirke utbyggere og styrer i sameier og borettslag. Det vil være til glede for boligeiere og boligselskaper, og det vil bidra til et mer bærekraftig samfunn hvor behovet for vedlikehold minimaliseres.

trappeoppgang1+kj5

Lignende nyheter