Dynamisk barnerom

Interiørarkitekt MNIL Frida Midttun Finnerud hos Monn interiørarkitekter er opptatt av løsninger som varer. Da datteren hennes var på vei, satte hun seg et ambisiøst mål.

Frida bestemte seg for å skape et barnerom som kan fungere uten ominnredning helt til datteren flytter ut. Takket være langsiktig planlegging kan rommet «vokse» med barnet.

Enkeltelementer vil selvsagt kunne skiftes ut etter som årene går, og det er valgt overflater som uten problem kan sprøytemales ved behov. Men grunnstrukturen ligger fast, forteller interiørarkitekten.

– Rommet kan følge datteren vår gjennom ulike livsfaser. Det er satt av plass til fremtidig voksenseng, og skrivebordet er tegnet slik at det er aldersuavhengig. Bordet har en dybde som egner seg både for Legoklosser og bærbar PC. Det kan enkelt justeres opp i takt med at barnet vokser.

 

Takket være en veggplate med spor og solid festeanordning kan bordplaten flyttes til ønsket posisjon, og det gjør løsningen 100 % fleksibel. Veggplaten har Frida selv designet, og hun ser for seg at den lille hyllen over bordet med tiden blir til en hylle under bordet.

 

Rommet tilpasset en tenåring
Barnerommet i dag

Smarte løsninger eller flere kvadratmeter?

 

Leiligheten er en treroms på 64 m2, og Frida og familien har bestemt seg for at der vil de bli. Boligen har sentral beliggenhet, balkong, felles hageflekk og peis. Den ligger i et rolig og vakkert strøk.

 

– For vår familie er svaret smarte løsninger, ikke flere kvadratmeter. Det gjelder også for barnerommet. Vi har valgt skap som går helt til taket, skuffer under sengen og rikelig med hyller og oppbevaringsplass til bøker og leker.

 

Radiatoren måtte innkasses av sikkerhetshensyn, og når innkassingen ble forlenget, kunne det lages mer oppbevaringsplass. Fridas datter på 3,5 år har stor nytte av den grunne bokhyllen. Som fagperson mener Frida at alle løsningene vil fungere like godt for en tenåring som for et yngre barn. Bordet egner seg for eksempel både til lekselesing, hobbyprosjekter og som sminkebord.

 

Fordi leiligheten er så kompakt, er samme fargepalett brukt i soverommene og gangen mellom dem. Barnerommet har et dermed fått et uttrykk som er aldersuavhengig og kjønnsnøytralt. Løse elementer er holdt i en mer leken stil.

 

På spørsmål om hvordan hun vil se på barnets fremtidige fargeønsker svarer Frida slik:

 

– Når den dagen kommer, vil jeg forsøke å få ønskene hennes til å passe inn i helheten. Forhåpentligvis vil vi kunne enes om noe som begge kan like. Jeg håper at veggfargen beholdes, og at det er innredningen som eventuelt skifter farger. For meg går grensen ved altfor kommersialiserte gjenstander, som gjerne også er veldig kjønnsfokuserte. Disse synes jeg forsøpler rommet. Disney-sengetøy er etter min menig et godt eksempel.

 

Bærekraftig livsstil

Frida setter barnerommet inn i en større sammenheng og mener at flere bør gå for kompakte boliger.

 

– I stedet for å flytte til større leilighet slik mange gjør, valgte vi å investere i spesialdesginet innredning som gir maksimal arealutnyttelse og dekker mange behov på liten plass. Det gjorde vi blant annet fordi vi da tvinges til å få et mer bevisst syn på hva vi egentlig trenger.

 

Med begrenset plass reduserer man automatisk forbruket og lever mer bærekraftig. Mye fast innredning hindrer dessuten hyppig utskifting av møbler.

– Målet er at alle grunnelementene i leiligheten skal holde hele livsløpet vårt. Det blir kun behov for vedlikehold og endringer av mer overfladisk art, avslutter interiørarkitekt Frida Midttun Finnerud.

 

Lignende nyheter