Tidligere publisert på Estate.no.
Rett innenfor hovedinngangen i Kirkegata – i det som tidligere var en butikk – står adm. dir. Frode Karlsen i Vika Eiendomsforvaltning, som forvalter bygget, og interiørarkitekt Nicole Emblem i Monn Interiørarkitekter. Karlsen er i tillegg daglig leder i eiendomsselskapet Kirkegaten 15 DA.
Eiendommen har vært familieeid siden bygget ble oppført i 1939, og det er nå andre og tredje generasjon som styrer den. Karlsen og Emblem viser oss veien til byggets personalrestaurant, som ligger i et atrium, hvor det er rikelig med dagslys. I atriet er det også flere interntrapper, slik at det blir god flyt i lokalene.
– Eiendommen fikk et stort løft i 2016, etter at DNB flyttet til Bjørvika. De hadde 10.000 kvadratmeter, fra femte til og med niende etasje. Da rev vi ut alt i disse etasjene, og oppgraderte dem. Nå er det andre, tredje og fjerde etasje som står for tur. Vi skal også etablere et møteromssenter for byggets leietakere, sier Karlsen.
Vi kommer tilbake til møteromssenteret, men først bakgrunnen for den pågående rehabiliteringen. Husbanken, som leide andre etasje, valgte å flytte. Da bestemte eierne seg for å fullføre totalrehabiliteringen av bygget – også med teknisk infrastruktur. Vi setter oss rundt et bord i atriet i andre etasje, og ser derfra gjennom vinduene til der byggearbeidene pågår.
– Berg–Hansen har vært leietaker i bygget siden 2008. De har inngått en ny og langsiktig leiekontrakt for hele andre og tredje etasje, og leider dermed totalt 4.600 kvadratmeter. Lokalene skal stå ferdig 1. oktober, forteller Karlsen.
– Gjennom rehabiliteringen i to runder har vi bygget videre på og forlenget med eksisterende leietakere. Det er bærekraftig, men ikke lett å få til. Berg-Hansen må midlertidig nøye seg med mindre lokaler i bygget, men det går bra når leietakerne er positive og vil fortsette å være her, sier han.
Regnskapet for Kirkegaten 15 DA viser at eiendommen i fjor genererte leieinntekter på 51,8 millioner kroner. Dette er første gang over 50 millioner, og dermed en milepel for eiendommen.
– I inneværende år vil leieinntektene gå ned, men når totalrehabiliteringen er ferdig, er bygget fullt utleid på nye nivåer, fastslår Karlsen.
Som tidligere nevnt skal det tilrettelegges for et felles møteromssenter i atriet. I tillegg skal det gjøres noen grep med personalrestauranten.
– Dette blir en sosial sone i bygget og et high level møteromssenter. Med denne løsningen får også leietakerne frigjort store møterom i sine lokaler. I tillegg sitter de ansatte annerledes nå enn for 20 år siden, da det vanlige var cellekontorer. Nå åpnes lokalene opp, sier Nicole Emblem i Monn Interiørarkitekter, som jobber tett med Karlsen om oppgraderingene.
– 2025 er et år vi investerer mye, og som vi vil høste fruktene av etter hvert. Vi investerer med lange briller, påpeker han.
Allerede da Karlsen begynte å jobbe med eiendommen for 13 år siden, var det snakk om at «nå tar det av i Kvadraturen», men det har ikke skjedd på gatenivå. Kontor har imidlertid hatt en veldig positiv utvikling
– Det er krevende å drive i første etasjer i Kvadraturen; spesielt varelevering er en utfordring. Mange gårdeiere her gjør fine grep og øvelser, blant andre Selvaag (i Dronningens gate 13, red. anm.), og det er positivt for Kvadraturen. Men vi trenger mange flere boliger i Kvadraturen – det hadde bidratt til bylivet her, sier han.
Karlsen ser for øvrig frem til at departementene flytter fra Kvadraturen, for sikkerhetstiltakene medfører synlige barrierer i gatebildet.
– Det skal bli godt på bli kvitt betonggrisene, sier Karlsen, med henvisning til betongelementene som er satt opp langs fortauene.
– Og så kunne vi ønske oss at aktører som Baker Hansen kunne ha litt større plass til uteservering, og til lavere priser enn det kommunen forlanger i dag, sier han.