Fem tips for å bekjempe bruk- og kastmentaliteten

For å redusere behovet for oppussing og utskiftning i boligen din kan du velge tidløst design, slitesterke kvalitetsmaterialer og løsninger som er enkle å vedlikeholde.

Tidligere publisert i Aftenposten. Av Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar.

Hva kan folk gjøre selv?

– Det er ofte de store tiltakene i hjemmet som får omtale. Energiøkonomisering, etterisolering og solcellepaneler på taket er blant temaene som har gått igjen, spesielt i vinter. Men det er mye annet du også kan gjøre, sier Trond Ramsøskar.

For å redusere behovet for oppussing og utskiftning i boligen din kan du velge tidløst design, slitesterke kvalitetsmaterialer og løsninger som er enkle å vedlikeholde, mener han.

– Det kan være med å bekjempe bruk- og kastmentaliteten.

 

Hvilke materialer skal en velge?

– Slitesterke materialer står seg lenge, sier Ramsøskar. Men han understreker at materialer må være tilpasset bruksmåten.

– Dersom du vet at de blir utsatt for stor slitasje, må du velge robuste løsninger, legger han til.

Han trekker frem noen eksempler:

 

Har du hund? Løper det barn ut og inn i boligen? Husk at tregulv slites fort av røff bruk, grus og skitt. Det hjelper lite at det ser fint ut når det er nytt.

Er det snakk om en leilighet, eller kanskje en hytte, som skal leies ut? Du kan ikke ta for gitt at andre behandler boligen like pent som du gjør. Det taler for å velge mer varige overflater enn du ellers ville ha gjort.

Benkeplate i ekte marmor på kjøkkenet er stilig, men etterlater du et sølete rødvinsglass der, vil du neste dag finne ut at rødfargen har trukket inn i marmoren og ikke lar seg fjerne.

Ekte tre, marmor, skinn o.l. tåler gjerne mindre enn etterligningene, og det er gledelig at kvaliteten på kopiproduktene i dag er mye bedre enn tidligere. I mange tilfeller er det vanskelig å se forskjell. Du får kjøpt fliser som ligner parkett, skai som ligner skinn og marmorimitasjoner som ser helt ekte ut.

Hvilket design skal en velge?

– Tidløst er varig. Et tidløst design er som regel enkelt i form og uttrykk. Det er helheten som teller, og objektene må derfor ikke konkurrere med hverandre eller overstyre det samlede inntrykket, sier interiørarkitekten.

Ramsøskar synes likevel det er viktig å huske på kontrastelementer for å unngå monotoni.

– Her er mengde avgjørende: For mye og for lite er ikke gunstig. Velger du to stilarter og bruker halvparten av hver, blir interiøret forvirrende. Blandingsforholdet 1:4 gir fin virkning. 1:10 gir overraskelseseffekter som skaper spenning i interiøret og får det til å leve.

Selv om tidløshet er med å gi et varig uttrykk, kan kontrastelementene være trendbaserte.

– Grunntanken er å velge en design som kan ta opp i seg nyheter uten at helhetsinntrykket faller sammen. Et godt råd er å følge trenden der kostnaden er begrenset og fornyelseseffekten stor, sier Ramsøskar og utdyper:

– Noen malingsstrøk kan for eksempel få rommene til å fremstå som nye. Blikkfangeffekter har litt av den samme virkningen, som en særegen designlampe eller et bilde som trekker oppmerksomheten til seg.

Det meste må vedlikeholdes

– En travel hverdag gjør at mange etterspør vedlikeholdsfrie materialer. Slike finnes dessverre ikke, men det er et faktum at etterligningene gjerne er enklere å ha med å gjøre enn originalene. Det kan bety mindre husarbeid, sier Ramsøskar.

– Fine, dekorative materialer kan raskt gi deg ubehagelige overraskelser. Av og til er slike materialer svært kostbare. Da svir det å skifte dem ut. Sørg for å skaffe deg kunnskap om hva ulike materialer tåler før du velger. Sett deg inn i produktegenskaper, vaskeanvisning og vedlikeholdsinstruks.

Her er noen enkle tips:

Du må bruke riktig vaskemiddel på oljede gulv. De skal helst oljes to ganger i året.

Det er nødvendig å støvsuge, eventuelt også vaske, tekstiler om de skal holde seg fine.

Metaller som kobber og messing, må pusses jevnlig.

Trebord og benkeplater i tre må oljes for å unngå at de sprekker.

Skapfronter, dusjdører osv. må rengjøres for ikke å tape seg.

 

Tenk før du kaster

– Det er fort gjort å kaste fullt brukbare gjenstander som du er lei av. Å selge dem på Finn.no er en annen vanlig løsning. Det finnes mange gode grunner til å tenke seg om, mener interiørarkitekten og trekker frem disse eksemplene:

Vintage

– Selv om du ikke vil ha gjenstanden stående fremme i dag, kan det hende du endrer syn etter hvert. Vintagebegrepet viser at smaken ikke utvikler seg i rett linje, men i sirkel. Det som er umoderne nå, vil bli etterspurt igjen. Du kan fort komme i skade for å kaste fremtidens antikviteter.

Affeksjonsverdi

– Ta vare på det som gir deg gode følelser, f.eks. gjenstander du er glad i fordi du har arvet dem eller fordi du forbinder dem med bestemte livsfaser. Men velg med omhu. Et helt møblement kan være krevende å håndtere, men tar du vare på f.eks. en stol eller puff, kan denne tilføre flott kontrastvirkning i et nytt interiør.

Originalitet/godt håndverk

– Kvalitet varer lenge. Er gjenstanden et flott stykke arbeid, kan den gis nytt liv ved enkle midler. Du kan male det gamle bordet i stedet for å kaste det, og du kan trekke om sofaen slik at den blir klassisk og moderne på samme tid.

Personlig preg

– Dersom gjenstanden understreker stilen din eller har en kontrastvirkning som fremhever resten av interiøret ditt, bør du beholde den. En gammel rokokkostol skaper for eksempel flott brytning i et minimalistisk interiør.

Lignende nyheter