Fysiske møter med forretningsforbindelser erstattes av Teams, og i mange bransjer betjener kundene seg selv via digitale løsninger med det resultat at kontorer blir avviklet. Et godt eksempel på det siste er banktjenester. Medarbeiderne på sin side jobber i varierende grad på hjemmekontor eller andre lokasjoner og møtes på Teams, de også. Alt dette betyr nedbygging av relasjoner mellom mennesker.
Teknologien gjør altså at lokalene har mistet noe av sin betydning, men paradokset er at den samme teknologien har bivirkninger som gjør dem viktigere enn noen gang.
Bakteppet er dette: Tidligere var bedriften ensbetydende med adressen sin. Kontorene var en del av limet som knyttet medarbeidere til hverandre og kundene til virksomheten. Når teknologien nå har svekket lokalenes funksjon som sosialt møtepunkt, må vi arbeide bevisst for på nytt å gjøre dem til et tydelig samlingssted for kunder og medarbeidere. Kontorenes utforming, innredning og stil er med på å skape gode relasjoner. De har dessuten betydelig symbolkraft.
Når jeg observerer dagens marked for næringseiendom, registrerer jeg at svært mange er opptatt av å få medarbeiderne tilbake fra hjemmekontoret. De ser tydelig at desentral jobbing ikke har bare fordeler. Dette er kanskje det aller viktigste argumentet for å være opptatt av lokalene.
Visjoner og forretningsideer har bl.a. som mål å få bedriften til å skille seg ut. Noen lykkes godt med å formidle hva de står for. I andre tilfeller er jeg mer i tvil, i alle fall vurdert ut fra hvor like de fleste næringslokaler er. Det er ingen overdrivelse å si at interiøret fungerer som et språk og bør brukes til å synliggjøre bedriftens identitet. Kontorlokalene må rett og slett være visuelle oversettelser av bedriftens visjoner og verdier.
Jeg ser flere grunner til at næringsmeglerne bør motivere kundene sine til aktiv bruk av det jeg kaller interiørspråket.
Bedrifter flest mener at medarbeiderne er deres viktigste ressurs. De er opptatt av å tiltrekke seg og holde på de beste. Stolthet over egen arbeidsplass er ikke tilstrekkelig, men fungerer godt som lim i relasjonen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver og mellom medarbeider og kunde.
Et tydelig inngangsparti, gjerne kombinert med et sosialt torg, er en lavterskelløsning som gjør det enkelt å skryte av arbeidsplassen sin. Fine omgivelser inspirert av hotell-lobbyene gjør at man får lyst til å vise frem lokalene. Når et møtepunkt er tilrettelagt, signaliserer bedriften at den har en åpen og imøtekommende kultur. Det blir dessuten mulig å arrangere uformelle treff, teambuilding o.l. i eget hus.
Man må selvsagt også visualisere andre sider av bedriftens identitet på en måte som skiller seg fra det konkurrentene står for. Er «bransje-standarden» f.eks. mørke kontorer og corporate image, kan lyst tre være det som gjør bedriften annerledes. Har konkurrentene sosiale soner gjemt innerst i lokalet, gir det god effekt å gjøre denne typen areal tilgjengelig også for besøkende. På denne måten kan kontorene brukes aktivt som argument i rekrutteringsprosessen.
En god kundeopplevelse starter med at kunden føler seg verdsatt, og et langvarig kundeforhold bygger på tillit og lojalitet. Når kundene betjener seg selv og ikke lenger møter medarbeidere, blir relasjonen løsere. Da er det desto viktigere å være seg bevisst at lokalene er en åpen markedsplass for bedriften. Kontorene må formidle riktig budskap de få gangene kundene er der.
Selger man eksempelvis tillit, må interiøret synliggjøre dette. Bærekraftige løsninger er en god illustrasjon. Materialene som benyttes, må være riktig sertifisert og ikke produsert på den andre siden av kloden. Tekstiler uten de nødvendige garantiene kan eksempelvis være ødeleggende for omdømmet til en virksomhet som har tillit som del av sitt verdigrunnlag.
Hverdagen preges i økende grad av maskiner som forenkler alle typer arbeidsprosesser. Teknologien er en nødvendighet og en betingelse for effektivitet, men den er ikke spesielt trivselsskapende. Dette må vi kompensere for. Det er ingen motsetning mellom effektivitet og trivsel, men i et teknologifylt arbeidsmiljø må bedriften sørge for at omgivelsene for øvrig bidrar til hygge og motvirker stress. Varme farger, myke former og dempet belysning i sosiale soner er noen av virkemidlene som har god effekt.
Det sier seg egentlig selv: Lokaler som skiller seg ut gir konkurransefortrinn. De blir husket og gir folk lyst til å komme tilbake. Kundene opplever bedriften som noe mer enn en nettbedrift. Medarbeiderne får dekket behovet for relasjonsbygging og sosialt samvær med kolleger. Dette styrker bedriftskulturen, knytter ansatte til lokalet og gjør dermed hjemmekontoret mindre attraktivt.