Tidligere publisert på ne.no, av interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar.
HMS-kravene tar for seg det vi kan kalle funksjonsbelysning, f.eks. arbeidslys, lys i trapperom og lys som skal gjøre det enkelt for synshemmede å ta seg frem. På en arbeidsplass må funksjonsbelysningen selvsagt være på plass, men fordi den innebærer mye og godt lys, kan resultatet bli et kaldt og overbelyst kontormiljø dersom den ikke kombineres med stemningsbelysning. Det er denne som skaper atmosfære og gjør arbeidsplassen til et sted hvor det er lett å trives og godt å oppholde seg.
Kontoret er ikke bare en arbeidsplass. I deler av lokalet skal det tilrettelegges for samhandling og sosialt samvær. Der betyr atmosfæren mye, og det er viktig at arealet skiller seg ut fra selve arbeidsplassen. Man skal føle at man beveger seg fra en aktiv arbeidsplass-sone til en sosial sone. Ved hjelp av riktig farge- og materialbruk og variert belysning kan vi dele opp lokalet og markere at det er forskjell på de ulike bruksområdene.
I de områdene der medarbeiderne skal prate, utveksle ideer og koble av, bør atmosfæren være dempet og avslappende. Der trenger vi først og fremst stemningsbelysning, og virkemidlene er de samme som vi bruker i boligene våre. Kunsten er rett og slett å hjemliggjøre kontoret.
Et hovedgrep er å skille mellom direkte og indirekte belysning. Direkte lys får vi når lampen lyser rett på en flate eller et objekt. Indirekte lys er lys som reflekteres, som regel fra en vegg eller et tak. Stemningslys tilhører som regel sistnevnte kategori. Det er mykere og mer dempet enn direkte lys.
Nedenfor viser jeg noen eksempler på belysning som skaper atmosfære i kontorlokalet: