Kræsjkurs i boligbelysning

Vi går snart inn i høysesongen for lampekjøp, og mange ender opp med en pen variant heller enn en som gir riktig belysning. Flere aktører i byggenæringen er i posisjon til å gi kundene sine gode råd om lyssetting. En enkel huskeliste kan være til god hjelp.

Nettbureau, foto Niklas Hart

Tidligere publisert i Bygg.no av interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar, Monn Interior Architects.

Å ta for lett på belysnings- og el-planen kan føre til ergrelser, f.eks. synlige ledninger, stikkontakter andre steder enn der de trengs og vilkårlig plasserte lysbrytere.  Belysnings- og el-planen må ta utgangspunkt i møbleringsløsningene, og det må gjøres to vurderinger: Det må være nok lys, dvs. riktig lysmengde i alle rom. Lyset må dessuten være av rett type. Stemningslys der du trenger arbeidslys blir like galt som det motsatte.

Arbeidssoner og hvilesoner

 

Skillet mellom direkte og indirekte belysning er viktig.  Direkte lys får vi når lyskilden, for eksempel en leselampe, lyser rett på en flate eller et objekt. Indirekte lys er lys som reflekteres, som regel fra en vegg eller et tak.

Behovet for lys varierer fra sted til sted i boligen. I arbeidssonene, for eksempel på kjøkkenet, er det nødvendig med mye og godt lys. I garderoben må det være rikelig med lys på klær og sko. Det innebærer i begge tilfeller direkte belysning.

I hvilesonene stiller det seg annerledes.  Der skal man slappe av og kose seg, og da passer det best med indirekte lys som er mykere enn direkte lys og derfor mer stemningsskapende. I tillegg gjør det seg med direkte belysning på bilder, bøker og andre gjenstander som man vil fremheve.

Ulike rom – ulike krav

 

Inngangspartiet

Førsteinntrykket av boligen skapes i inngangspartiet.  Her ønskes gjester velkommen, og det bør skje ved indirekte belysning.  I taket passer det med en stor lampe, helst en som kaster lys til flere kanter. Den kan gjerne ha blikkfangeffekt. Pendellamper fungerer sjelden når takhøyden er lav, da egner en bred og lavtbyggende variant seg bedre. Eventuelle downlights bør stilles inn slik at de lyser mot veggene og ikke i rett ned i hodene på folk. Direkte lys på klær og sko er som nevnt ønskelig slik at det er enkelt å finne det man skal ha tak i.  Ledstrips inne i garderobeskapet går fint, og er dessuten dekorativt. På den måten blir inngangspartiet både funksjonelt og av høy estetisk kvalitet.

Kjøkkenet

Kjøkkenet er et produksjonslokale.  Man må se hva man gjør når man jobber, og benkeplate, komfyr og vaskesone må derfor ha rikelig med direkte lys.  Downlights fungerer godt, men de bør være plassert nær veggen, og lyse rett på kjøkkenbenken.

Over spisebordet er det fint med en liten taklampe som kaster lys over bordplaten. Den skaper hyggestemning og gjør at alt som ligger utenfor lyssirkelen oppleves som litt perifert når man sitter ved bordet – som på denne måten skilles ut fra arbeidssonen.

På kjøkkenet er el-planen ekstra viktig. Det er behov for mange stikkontakter over arbeidsbenken, men også ved spisebordet. Det kan tenkes at noen vil lade mobiltelefonen, og det kan være at kokken leser kokeboken på ipad.

Stuen

Stuen definerer vi som hvilesonen i boligen.  Kravene til arbeidslys er her lavere enn på kjøkkenet, og behovet for hyggelys større. Leselamper er det eneste unntaket.  De kan settes ved sofaen eller i lesekroken.  Lyskildene i taket bør plasseres langs veggene slik at veggene selv, bilder, gardiner og bøker lyses opp og reflekterer indirekte og behagelig lys ut i rommet.

Spisestuen

Det er vanskelig å forestille seg en spisestue uten taklampe.  Denne skal kaste lys på bordet og få glassene til å funkle.  Oppmerksomheten skal samles rundt sentrum i rommet, som jo er bordet og bordets gleder.  Det forutsetter at taklampen henger ca 60 cm fra bordplaten.

I spisestuen er det dessuten fint å lyssette gardinene – det virker eksklusivt, og det gir fargeeffekt ved at lyset i gardinene reflekteres tilbake til rommet. Dette grepet bidrar også til å forstørre og ramme inn rommet.

Soverommet

Soverommet er i ferd med å bli det nye oppholdsrommet – rett og slett fordi det er der man kan skaffe seg ro og alenetid. Det betyr at rommet må ha mange typer lys. Dempet lys er nødvendig når man ser på TV, innfelt lys i garderoben for å få god oversikt over klærne, leselys og til slutt vaskelys ved rengjøring. I praksis er det behov for en blanding av direkte og indirekte lys.  Noen krav bør alltid innfris: Dersom soverommet deles av to personer, må leselyset innrettes slik at den ene kan lese samtidig om den andre sover. Det må være mulig å lade mobiltelefonen ved sengen, og stikkontakten bør plasseres høyt så man slipper å famle rundt på gulvet.  Akkurat som på hotellene bør alt lys i rommet kunne slås av fra sengen.

Badet

Badet kan enten være spa-inspirert eller beregnet på travle morgener med krav til tempo og effektivitet.

I det første tilfellet brukes lyseffekter for å skape stemning.  Lyset skal være dempet, og det passer godt med lys innfelt i fronten på badekaret eller under servantskapet. Ledlys i veggnisjene og inne i overskap fungerer også. Hvis målet kun er et funksjonelt bad, betyr detaljer og stemning mindre. Det skal være rasjonelt og effektivt, og skyggeeffekter bør unngås, stikk motsatt av det som gjelder for spa-badet.

I begge tilfeller må det være godt lys i tilknytning til speilet. Innfelt lys kan anbefales siden det gir et flatterende speilbilde. Eventuelle downlights bør plasseres så nær speilet som mulig slik at lyset reflekteres og ikke treffer folk i hodet.

Konklusjon

Det lønner seg å få belysnings- og el-planen på plass så tidlig som mulig i bygge- eller rehabiliteringsprosjektet. Å rette opp mangler i etterkant er ofte mulig, men det kan bli både dyrt og arbeidskrevende.

 

Les hele innlegget på bygg.no her.

Lignende nyheter