Bama hadde på forhånd gjennomført en omfattende brukerprosess, og det forelå et innholdsrikt materiale som skulle danne utgangspunkt for ny løsning der 80 % åpent landskap og 20 % cellekontorer ble erstattet med aktivitetsbaserte arbeidsplasser.
Hovedutfordringen for medarbeiderne var at tidligere kaffestasjon og sosial sone var direkte eksponert mot arbeidsplassene. I den nye løsningen ble det etablert en godt skjermet arbeidskafé i hjertet av lokalet. Kafeen er ment å være en intern arena for samhandling, arrangementer, produktlanseringer osv. Den har et stort kjøkken som er tilrettelagt for produkttesting og smaksprøver.
Bygget var godt tilpasset et arbeidsplassprinsipp med en aktiv kjerne og en roligere sone langs fasaden. På overgangen mellom de to sonene ble det lagt møterom, multirom og fleksible arbeidsstasjoner. Lokalet har også et «bibliotek» med stille arbeidsstasjoner, og i kafeen finnes det mange ad-hoc-plasser. For å invitere til samhandling på tvers i organisasjonen er det åpnet for at medarbeidere i andre avdelinger kan benytte kafeens kapasitet ved behov.
Fleksibilitet og allsidighet var målet for det fysiske arbeidsmiljøet. Designet legger til rette for sosial interaksjon, produktive arbeidsøkter og uformelle møter. Virkemidlene er lett flyttbare møbler, forskjellige typer sitteplasser og spesialdesignete løsninger, f.eks. små intime sofabåser og multirom.
Det friske, grønne konseptet er tidløst og bærekraftig. Fargevalget er naturinspirert og forteller om Bamas virksomhet. Arbeidssonen har en lys og rolig palett, mens det i fellesområdene er benyttet lunere farger og større kontraster i materialitet. Slik fremheves de ulike sonenes bruksområder og funksjoner. Både materialer og design gir assosiasjoner til et frukt- og grønt-torg, samtidig som det skapes et stimulerende miljø. De to områdene kobles sammen ved hjelp av eik og teppe i ulike farger.
Monn har i tillegg bidratt med grafikk i form av skilting og kunst på veggene. Også her understreker vi Bamas identitet og fargepalett.
Gjenbruk var et viktig krav i prosjektet, og elementer som var i god stand, ble integrert i den nye løsningen. Både kvalitetsmøbler og en del overflater ble tatt med videre, f.eks. himlingen i arbeidssonen.
Monn hadde flere funksjoner i prosjektet. Vi var interiørarkitekt, prosjekt- og prosjekteringsgruppeleder samt ansvarlig prosjekterende i byggesaken til PBE. Dessuten bisto vi Bama i alt internt samarbeid med arbeidsmiljøutvalg og verneombud. Vi utarbeidet også søknad til Arbeidstilsynet. På denne måten sikret vi at alle prosesser var godt forankret og at alle krav ble ivaretatt av utførende fag.
Bama-prosjektet er et godt eksempel på hvilke muligheter som ligger i å integrere eksisterende elementer i nye konsepter. Det viser dessuten hvordan samhandlingsarenaen kan gjøres til hjertet i bedriften.