Tidligere publisert i Dagens Perspektiv, av Interiørarkitekt MNIL Nicole Emblem.
De fysiske omgivelsene på arbeidsplassen betyr kanskje ikke alt, men et inspirerende interiør hjelper godt på. Ved å gjøre kontoret til et attraktivt og innbydende sted – et sted hvor kaffemaskinen ikke er det eneste lyspunktet – kan bedrifter bryte hjemmekontor-vanen og gjenopprette det sosiale fellesskapet. Et godt designet kontor gir medarbeiderne lyst til å bytte ut joggebukse og hjemmekontor med jeans og inspirerende omgivelser.
Ved å skape et miljø som oppmuntrer til ansikt-til-ansikt-interaksjon, deling av kunnskap og erfaring, kan bedriften styrke både trivsel og lagånd.
Flere virksomheter vurderer nå å innskrenke bruken av hjemmekontor for å få medarbeiderne tilbake på kontoret. Dette skjer ikke av seg selv, og arbeidsgivere har etter hvert måttet innføre regler for tilstedeværelse. Det kan f.eks. gjelde et antall dager i uken og/eller krav om at hjemmekontor må avtales med nærmeste leder.
Sett fra et interiørfaglig synspunkt er det oppsiktsvekkende at medarbeidere argumenterer for hjemmekontoret ved å vise til at behovet for ro og konsentrasjon ikke dekkes på arbeidsplassen. Det betyr at arbeidsgiver åpenbart ikke har lykkes med utforming av lokalene. Målet må alltid være å møte de ulike behovene som finnes blant medarbeiderne.
Det gjør vi ved å designe lokaler som egner seg både for samhandling og individuelt arbeid. Bedriften trenger varierte arbeidsplasser som stemmer overens med personlig arbeidsstil og arbeidsoppgavenes art.
Ensidig kontorlayout uten annet enn tradisjonelle skrivebordsoppsett kan sammenlignes med å invitere til fest og kun servere vann: Det dekker grunnbehovet, men ikke noe mer. Vi må ikke nøye oss med standard arbeidsbord i landskap supplert med stillerom, men tenke kreativt når det gjelder hvor og hvordan medarbeiderne kan sitte og jobbe.
Hva med uformelle loungeområder for avslappet samarbeid? Kanskje noen små nisjer hvor man kan gjemme seg bort når fokuset virkelig må skjerpes, eller til og med arbeidsplasser på uteområder hvis det er en mulighet?
Med slik variasjon kan medarbeiderne tilpasse arbeidsdagen til eget humør og egne oppgaver – noe som, ikke overraskende, øker trivsel og produktivitet og styrker arbeidsmiljø og tilhørighet. Et innbydende interiør føles godt å oppholde seg i og gjør dermed en forskjell i hverdagen. Selv kjenner jeg til at medarbeidere har gitt konkrete tilbakemeldinger om at bedriftens fine lokaler er en grunn i seg selv til å komme på jobb.
Det er ingen menneskerett å ha sin egen heve-senke-pult, og vi tror ikke lenger at ergonomisk korrekte møbler alene løser alt. Variasjon er nødvendig: Det er viktig å bytte plass, endre arbeidsstilling og skifte mellom ulike soner. Arbeidsdagen kan like gjerne tilbringes i en sofa, ved et ståbord eller i et rom med «personlighet» som i et nøytralt kontorlandskap.
Teknologien er en annen viktig årsak til at medarbeiderne må kunne bevege seg sømløst rundt. Mange møter foregår på Teams selv om deltakerne er på kontoret, og lokalene, både plassene og rommene, må være tilrettelagt for dette.
Sosiale soner er ikke lenger et «nice-to-have», men en nødvendighet for å bygge sterke bedriftskulturer. Når medarbeiderne har mulighet til å ta pauser sammen i hyggelige omgivelser, blir det enklere å dele erfaringer, bygge relasjoner og skape et miljø hvor folk trives. Det kan være en kaféaktig pauseplass, et lunt loungeområde eller et uformelt møtested med behagelige sittegrupper – alle disse rommene fremmer spontan interaksjon og styrker tilhørigheten til arbeidsplassen. Kreative prosesser skjer ikke på Teams, men ved fysisk tilstedeværelse i gode lokaler som fremmer idemyldring.
Les hele saken her.