Tidligere publisert i Eiendomsmegleren, av Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar.
Skal vi få mest mulig ut av arealet, må det disponeres godt. Er uteplassen stor, bør den deles inn i soner: en spiseavdeling, en sofagruppe og et utekjøkken hvis man har plass til det. Det siste er viktig fordi det er arbeidsbesparende å slippe å frakte det man trenger frem og tilbake gjennom boligen.
Jeg anbefaler å lage «romskiller» som avgrenser sonene og legger til rette for at ulike aktiviteter kan foregå på samme tid. Det kan gjøres på flere måter: Terrassen kan bygges i flere nivåer, eller man kan bruke en pergola, et espalier, plantevegger eller store krukker, eventuelt plantekasser, med krydderurter for å markere skillene.
Uteplassen må kunne brukes fra tidlig morgen til sen kveld. Den skal danne ramme for både frokost, lunsj og alle typer kveldsarrangementer. Belysningen er derfor viktig, ikke minst fordi den bidrar til en lun og hyggelig atmosfære når mørket faller på – i begynnelsen og slutten av sesongen. Utvalget av utelamper som går på solenergi er stort. Noen er små og kan plasseres hvor som helst, men også stålamper er stemningsskapende. De bidrar til en glidende overgang mellom ute og inne og understreker at terrassen eller hagen er et ekstra oppholdsrom. Lyslenker er en sikker vinner; de gir en varm, kontinental atmosfære, og dagens versjoner går på solenergi slik at man slipper lange ledninger.
Helt åpne terrasser uten skjerming er sårbare for vind og har gjerne lavere bruksfrekvens enn andre uteplasser. Levegger er derfor viktig. Bruker man f.eks. espaliervegger, oppnår man både vindskjerming og et frodig naturpreg. Levegger har også en lunende funksjon, og bør matche stilen som er valgt på uteplassen. Selv mener jeg at tette vegger er mer miljøskapende enn glassvegger. Da ser jeg selvsagt bort fra glassgelendre som gjør at utsikten beholdes.
Jeg anbefaler å kjøpe få og solide møbler av høy kvalitet heller enn mange billige. Det er mest bærekraftig, og de holder seg godt over tid. Utemøbler er typiske sesongvarer, så man kan spare mye ved å kjøpe sent på sommeren.
Stilen bør være tidløs og gjennomført. Det betyr i første rekke at utemøblene må matche hverandre. Et spisebord i plast passer f.eks. dårlig sammen med en sittegruppe i rotting. En skillevegg eller plantevegg kan likevel gjøre det mulig å kombinere ganske forskjellige møbler.
Møblene må tåle hard bruk. Skal de stå under tak på terrassen, blir vurderingen en annen enn om de gjennom hele sommeren blir utsatt for vær og vind i hagen. Skal de oppbevares tørt i kjelleren om vinteren, kan de være mindre robuste enn om de må stå under presenning ute.
Tekstiler bør velges med omhu. Det er om å gjøre å velge varianter som blekes lite av solen, og kunnskap om produktegenskaper er viktig. Hvor fort tørker putene dersom de blir fuktige? Vil det oppstå mugg når de legges i en tett putekasse? I dag finnes det både tekstiler og skumplast som tåler å stå ute hele sommeren. Å slippe å passe på putene forenkler livet på uteplassen.
Et utekjøkken bør ha de mest grunnleggende funksjonene: Arbeidsbenk, grill og vask, gjerne med både varmt og kaldt vann. Kjøleskap er dessuten viktig. (Det bør kanskje tas inn om vinteren). I skuffer og skap under arbeidsbenken må man sørge for de redskaper og hjelpemidler som man erfaringsmessig vet at det blir bruk for når man kokkelerer på uteplassen. Et enkelt system for søppelsortering bør også på plass.
Kjøkkenet må være komplett. Sløyfes eksempelvis vasken, kommer man ikke i mål. Da fortsetter løpingen frem og tilbake til inne-kjøkkenet
Mange leiligheter har svært små balkonger. Her er kravet til arealutnyttelse ekstra stort, men ved hjelp av praktisk sans og smarte løsninger kan man få mye ut av lite. Virkemidlene er de samme som jeg anbefaler innendørs for små leiligheter:
– sittebenk kombinert med en oppbevaringsboks til puter osv.
– bord som kan dras ut og slås sammen når det ikke er i bruk
– stol(er) som kan klappes sammen og henges på en krok på balkongrekkverket
– stemningsskapende elementer på vegger og i tak (blomsterpotter, pendellamper, lyslenker o.l.
Les hele saken her.