Naturen inn i kontorlokalene

De siste ukene har naturen eksplodert i grønt, og vi kjenner at vi våkner til liv etter en lang vinter. Som interiørarkitekt inspirerer det meg til å slå et slag for naturelementenes plass i kontormiljøene.

Tidligere publisert på Ne.no, av interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar.

Ulike typer vegetasjon har vært vanlig på arbeidsplassene en stund, og denne trenden vil trolig forsterke seg. Jeg skal forklare hvorfor.

Utgangspunktet for såkalt biofilisk design er at vi har en indre dragning mot naturen. Ifølge denne tenkningen vil naturelementer i menneskeskapte omgivelser redusere stress samtidig som produktivitet, kreativitet og selvrapportert trivsel øker. Alle som har masse planter på kontoret, har erfart dette i praksis.

Jo mer urbanisert og teknologibasert samfunnet blir, jo større blir avstanden mellom oss og naturen vi trekkes mot. Å hente inn grønne elementer er derfor nødvendig for å møte grunnleggende menneskelige behov, hevdes det.

Store, grønne planter kan også brukes til å redusere innsyn i kontorer og møterom. Foto: Niklas Hart
Grønn vegetasjon bryter opp korridorens strenge og ensformige preg. Foto: Niklas Hart

Hos Monn har vi lenge vært opptatt av å oppheve skillet mellom ute og inne. Vi bruker grønne vekster så ofte som mulig, og de må ikke nødvendigvis være ekte.

Frodig vegetasjon er et enkelt virkemiddel som gir stor effekt på omgivelsene. Det er inspirerende å se plantene vokse og gro, og de fungerer godt både som skillevegger og som akustiske elementer. At ekte vekster bedrer luftkvaliteten er også godt dokumentert. Flere grunner trenger vi vel ikke for å gi naturelementene plass i kontormiljøene våre?

 

Les hele innlegget på Ne.no her.

Er dette fremtidens kontor? Foto: Shutterstock
Babylons hengende haver? Noe for møterommet? Foto: Shutterstock

Lignende nyheter