Sommer og fargeglede

Det er ingen hemmelighet at interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar hos Monn elsker farger.

I en stille ferieuke sprer Trond gjerne litt farge-entusiasme samtidig som han oppfordrer deg til å følge hjertet når du skal velge din personlige palett.

Som fagmann mener han dette om dagens fargebruk:

Tre grunner til å interessere seg for farger

Fargefølelsen er dypt personlig. De fleste kan raskt si hvilke farger de liker eller for den saks skyld misliker.

 

Farger er også viktige fordi de skaper kontraster og spenning i interiøret. Det er fargene som gir liv til rommene:

 

 

Interiørarkitekten trekker også frem en praktisk-økonomisk grunn til å interessere seg for fargebruk: Total renovering kan bli dyrt, mens maling i en ny farge får boligen din til å fremstå som forandret uten at det koster så mye.

 

Farger tilfører energi

Det er følelser, for mange også barndomsminner, som bestemmer hvilke farger vi liker. Favorittene våre er farger som gir oss energi og glede, forteller Trond, som privat foretrekker farger uten mye sort, farger som «biter litt» og gir ham motstand:

 

Det er vanlig å høre folk si at de liker farger, men at det ikke må bli for mye av det gode. Tronds innfallsvinkel er en annen:

 

 

Prøv deg frem

Vil du starte forsiktig, bør du teste fargegleden din i et lukket rom, anbefaler fagmannen. Begynn eksempelvis med soverommet. Du kan endre veggfarge, skifte gardiner, montere nytt hodegjerde og kanskje male om garderobeskapene.

 

Fargesmaken endrer seg ikke så mye gjennom livet, og de grunnleggende preferansene er ganske stabile. Å finne sine egne farger kan sammenlignes med å finne seg selv, mener Trond. Selv faller han for de samme fargene i dag som for 15 år siden

 

  • Aktiv bruk av Ittens fargesirkel hjelper deg til å analysere og forstå. Start med å studere den ytterste sirkelen i hjulet. Lær deg hvilke farger som ligger i nærheten av hverandre og hvilke som ligger rett overfor hverandre. Disse fargene passer sammen.
Ittens fargesirkel

Rolig eller livlig uttrykk?

 

Fagmannens utgangspunkt er alltid to farger. Dersom målet er et rolig uttrykk, velger Trond såkalt analog fargesetting.

 

Det betyr at den tredje fargen ligger i nærheten av de to jeg allerede har valgt. Eksempelvis vil blå og turkis passe sammen med en blåturkis tone. Den er både lett, vårlig og kjølig.  Resultatet blir et friskt, men balansert interiør. I dette tilfellet bør det være like mengder av fargene.

Skal interiøret være livligere og mer spennende, blir den tredje fargen en komplementærfarge. Den ligger på motsatt side av fargehjulet, forklarer Trond.

– Legg en orange fargeprøve ved siden av blå og turkis, så ser du at fargene spriker samtidig som de er i balanse. For å forsterke spenningen ytterligere lar jeg fargene ha ulik mengde. Ofte kan en liten orange stol eller en orange flis være nok til at fargekomposisjonen virker dristig.

Lag din egen fargebase

Mange holder seg til én farge og lar den gå igjen i alle rom. Det kan fort bli kjedelig, mener Trond. Du bør lage din egen fargebase, bestående av tre farger som spiller på lag med hverandre.

 

 

Interiørarkitekten avslutter med følgende råd: Når du velger palett, må du tenke på samme måte som når du komponerer et bilde. Det er helheten du skal bli fornøyd med.

 

 

Lignende nyheter