Drømmesoverommet

Soverommet er det mest personlige av alle rom. Det bør innredes slik at det stemmer helt med smaken din og behovene dine.

Tidligere publisert på ThonEiendom.no, tekst av Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar.

Dagens boliger preges av åpne løsninger. Soverommet blir dermed et av få lukkede rom der du kan skaffe deg ro og alenetid. Mange velger derfor å gjøre soverommet til et oppholdsrom nr. 2, rett og slett en stue nr. 2.  Når de nødvendige fasilitetene er på plass, kan du jobbe, lese, se på TV eller lukke døren bak deg når du har behov for det.

Her får du tips til drømmesoverommet.

soverom+interiørdesign

Innredning

Når sengen er plassert, må du vurdere hva du behøver for at rommet skal fungere for akkurat deg.

De fleste trenger en god arbeidsplass med oppbevaringsmuligheter, f.eks. en skuffeseksjon på hjul som kan flyttes ved behov.  En behagelig lenestol, gjerne med en liten puff, er praktisk både når du vil lese og se på TV. Personlig mener jeg at altfor store skjermer bør unngås på soverommet. Det bør ikke gjøres til et teknologirom.

Når det gjelder innredning, kan du bruke hotellrom som inspirasjonskilde. Disse er fulle av smarte løsninger.

Belysning

 

På soverommet må belysningen være nøye planlagt. Du trenger godt arbeidslys der du skal arbeide eller lese og stemningsskapende hyggelys ellers. Det kan du skaffe deg på flere måter: en fin lampe, lys bak gardiner og hodegjerde eller ledlys-strips under nattbordene.

 

Innfelt lys er også praktisk: I garderobeskapene gir det god oversikt over klær og sko, og rundt speilet er det funksjonelt fordi det eliminerer uheldig skyggelegging av ansiktet. Downlights er også fint, men de bør plasseres slik at veggen lyses opp og lyset reflekteres ut i rommet.

 

Lysmengden må kunne varieres, og dimmere bør derfor monteres. Alt lys i rommet bør helst kunne slås av fra sengen uten at du behøver å stå opp.

 

De fleste ønsker å kunne lade mobiltelefonen ved sengen. Stikkontakten bør plasseres så høyt at du slipper å famle rundt på gulvet. (NB: Husk at telefonen ikke bør lades når du sover.) Sørg dessuten for at soverommet har nok stikkontakter.

Stil og konsept

 

Når det gjelder soverommet, står du helt fritt til å følge din egen smak og til å eksperimentere med farger og materialer. Selv anbefaler jeg svale, kjølige farger. De gir et friskere og renere preg enn mange andre farger.

Kontrasteffekter skaper et levende interiør, og det får du om du velger mønstrede tekstiler, velurgardiner e.l. Et godt tips er dessuten å male skapdørene i en nyanse av samme farge som veggfargen.

Pass nøye på at helhetsinntrykket blir harmonisk. Skal du blande mønstre, så hold deg til en retning, eksempelvis bare organiske mønstre.

Dersom du vil dempe soveromspreget, har du flere virkemidler: et spennende, fargerikt sengeteppe, tapet på veggene og noen grønne planter er alt som skal til.

Konklusjon

 

Soverommet kan med fordel gjøres til et flerbruksrom eller en ekstra stue. Hvis det bare brukes til soverom, betyr det at verdifullt areal står ubrukt store deler av døgnet. Lag heller drømmerommet ditt – og følg din personlige smak helt ut.

Lignende nyheter