Interiørarkitektens kjøkken  

Lever interiørekspertene som de lærer? Det er vanskelig å si, men når det gjelder Trond Ramsøskars kjøkken, vet vi at alt er som det skal være. Selv etter syv år oppleves kjøkkenet som veldig nytt og tidløst.

Trond bor i Ullevål Haveby og la ved valg av konsept stor vekt på at kjøkkenet skulle spille på lag med arkitekturen i området. Stilen er derfor klassisk, og døren ut til hagen trekker de grønne og frodige omgivelsene inn i boligen.

Det klassiske preget gjør at kjøkkenet står seg over år og føles upåvirket av trender. Interiørarkitekten er svært fargeglad, og den dempede turkistonen på veggene bidrar til et personlig uttrykk som ikke overrasker noen som kjenner Trond.

rom i Tronds Leilighet

Som fagmann foretrekker han separat kjøkken fremfor åpen løsning. Kjøkken er egentlig en arbeidsplass og et produksjonslokale, men i moderne boliger er det først og fremst blitt et utstillingsvindu, forklarer han:

– Med åpen løsning blander man arbeidssonen med oppholdsrommet der man skal slappe av etter travle dager. Før du bestemmer deg for å gjøre det, er det viktig å besvare to spørsmål: Vil familien takle blandingen av aktiv arbeidsplass og passiv avslapningssone? Og vil den som roter på et lukket kjøkken rote mindre i en åpen løsning?

Uansett hvilket resultat du kommer frem til, må innredningen være grundig og detaljert planlagt, sier Trond. Kjøkkenet må bygges opp rundt fire elementer:

– Vask, kjøleskap/fryseskap, komfyr og spiseplass må plasseres med kort avstand til hverandre for at det skal bli færrest mulig skritt å gå. Det er mest praktisk. Unngå å bygge et stort kjøkken som bare egner seg til festbruk, men ikke til hverdags.

Vær spesielt oppmerksom på at de åpne løsningene ofte fortrenger det lille hyggelige frokostbordet. En enkel spiseplass ved kjøkkenøya fungerer godt til raske måltider, men kommer det en ekstra gjest, må du frakte servise og mat til og fra stuen. Det er ingen god løsning i en travel hverdag.

– Kjøkkenet bør ha godt med benke- og lagringsplass. Under vasken bør skapet være 80 cm bredt – det forenkler kildesortering av søppelet og gir plass til enkle vaskemidler. Dersom det er mulig, bør du vurdere å øke dybden i underskapene – gevinsten er kjærkommen oppbevaringsplass. Det finnes ingen fasit som sier at alle underskap må være 60 cm.

Beregn dessuten plass til TV og lesebrett. I dag skifter er det vanlig å skifte kokeboken ut med en nettbasert variant. Mange erfarer dessuten at maten svir fordi kokken skal passe grytene og se på nyhetene samtidig, avslutter Trond.

kjøkken i tronds leilighet

Lignende nyheter