Monn hjelper deg: Drømmebadet

Nytt bad er dyrt, og planleggingen er presisjonsarbeid. Interiørarkitekt MNIL Camilla Bentzen hos Monn har med sin lange erfaring skapt mange vakre baderom. Her får du hennes beste tips.

bad interiørdesign

Start med å bestemme hvilken type bad du ønsker deg. Er funksjonaliteten eller stemningen det viktigste? Det er stor forskjell på en kjapp dusj og et langt bad med telys og champagne. I det første tilfellet bør løsningene være så effektive som mulig. I det andre er stemningen like viktig, forklarer Camilla som er kreativ leder hos Monn.

Neste trinn er planløsningen. Den må det jobbes grundig med hvis du vil unngå ergrelser når badet står ferdig. Utgangspunktet må alltid være familiens behov og ønsker.

– Du behøver minimum 90×90 cm til en dusj. Badekaret bør ideelt sett være 180 cm langt, vaskemaskinen trenger 60×60 cm og vasken 120 cm. Toalettet bør være det første du kommer til, men ikke det første du ser. Derfor må det plasseres utenfor dørens akse. Hvis det lar seg gjøre, kan du løse problemet med en vegg eller et eget avlukke.

foto: Modena fliser
foto: Modena fliser

Det skal fungere i hverdagen

Badet må være så praktisk som mulig, sier Camilla og anbefaler at du tenker som når du innreder kjøkkenet:

– Lang benkeplate, dype skap og mye lagringsplass er en god investering. Mange velger speilskap med skyvedører som dekker hele veggen over benkeplaten. Det gir god oversikt. To servanter er en fordel siden familiemedlemmene vanligvis står opp og går og legger seg omtrent samtidig.

Inne i dusjnisjen trengs egne veggnisjer til sjampo og såpe. Da unngår du at alle flaskene blir stående på gulvet, noe som skaper et uryddig inntrykk. En sittebenk inne i dusjen er også bra å ha, tipser spesialisten videre. Den er praktisk for barn, for eldre og for den som skal barbere seg.

– Det varierer fra bad til bad hvor fritt du står til å gjøre endringer. Jeg anbefaler å lage en liste der alle ønsker er satt opp i prioritert rekkefølge. Det forenkler beslutningene. De fleste må jo gi avkall på noe av plasshensyn.

Velg stil tidlig i prosessen

 

Badet kan være klassisk, romantisk, industrielt, moderne, osv.  Om du ønsker å blande stilene, er det fullt mulig, sier Camilla Bentzen:

– Det er viktig å velge den stilen og atmosfæren du vet du vil være komfortabel med over tid. I motsatt fall får du kanskje lyst til å skifte ut det nye badet etter relativt kort tid. Har du en stil du har likt i mange år, hvorfor ikke velge den?

Noen foretrekker et lunt og mørkt bad som sammen med dempet belysning skaper en følelse av spa, kveld og avslapning. Andre elsker det lyse og praktiske. De vil at badet skal gi følelsen av at nå er det ‘opp å hoppe’ – de er klare for en ny dag!

– Er man heldig og har to bad, ønsker man seg gjerne ett av hver type: det lyse og praktiske til bruk om morgenen, det mørke etter lange dager på jobb når man vil ta litt ekstra vare på seg selv og slappe helt av.

Behovene og ønskene må komme først. Stilen kan tilpasses nesten uansett hva slags løsning du velger, konkluderer interiørarkitekten.

Fordeler og ulemper ved ulike overflater

Fliser er en sikker vinner, men sammenlignet med andre løsninger er de veldig mye dyrere og vanskeligere å bytte ut når du eventuelt vil gjøre forandringer. Fliser finnes i uendelig mange formater:

– Akkurat nå er det store formater som gjelder. Fliser som dekker hele vegger er vakkert og eksklusivt, men også mer kostbare enn standard størrelser. Jeg anbefaler gjerne store formater kombinert med små på deler av veggflatene. Det skaper spenning i interiøret.

Våtromsmaling er billigere og gjør det enkelt å endre uttrykket. Har du klassiske fliser kun i dusjen, kan du raskt skape en ny atmosfære ved å male om veggene.

– Dette gir en fin kombinasjon av materialiteter. Jobben er ikke særlig billigere enn å legge fliser, men løsningen er enklere å forandre i ettertid.

Microsement er et ferskere tilskudd til baderomsmaterialene, fastslår Camilla. Uttrykket blir litt røffere og bør bare velges dersom du liker litt spill i veggene.

– Det fine med microsement er den føles mykere enn andre materialer. Den er behagelig å gå på, og du slipper fuger. Microsement kombinert med fliser tar seg godt ut og tilfører liv til baderommet.

Belysning

Lyset setter mye av stemningen. Hvor mye og hvor mange typer lys man trenger kommer an på rommets størrelse. Lysets fargetemperatur angis i kelvin, og Camillas tips er å bruke 2700 kelvin som gir en fin varm tone. Hun understreker likevel at 3000 kelvin kan være det riktige i noen tilfeller.

– Du må først ta stilling til hva du skal gjøre på badet og hva slags belysning du liker. Downlights som kan dimmes foretrekkes av mange. Belysning i speil er praktisk når du skal sminke eller barbere deg. Behov og ønsker må igjen være styrende. Hvor mye lys trenger du f.eks. i dusjsonen?

Rikelig med ledlys i nisjer, under benker, i skap osv.  gir et eksklusivt preg og gjør det mulig å variere stemningen fra sone til sone. Slik kan du tilføre det lille ekstra til badet. Led-striper i himling og nedover langs veggene er også en vanlig løsning.

– Jeg mener at en kombinasjon av tre forskjellige lyskilder både gir en interessant atmosfære og dekker forskjellige behov. Downlights og LED-striper som gir både direkte og indirekte lys kan f.eks. være veldig fint sammen med en vegglampe.

Lag et moodboard

Når du har planlagt de ulike elementene, er det viktig å samle trådene.  Det interiørarkitektene da gjør er å sette sammen et moodboard:

– Skaff prøver av de materialene du vurderer, f.eks. fliser, maling, armaturer og lyskilder. Da ser du fort hva som passer sammen og hva som ikke gjør det. Dessuten blir det enkelt å vurdere hva du ønsker mer eller mindre av.

 

Når det gjelder trender, må du ha i bakhodet at de endrer seg hele tiden, advarer Camilla Bentzen. Tenk langsiktig når du skal velge mellom fliser i store formater, mosaikk eller 3D og når det står mellom armaturer i stål, messing, sort eller farge.

– Velg en atmosfære du liker og gå for det som utløser best romfølelse og høyest trivsel enten det er lyse jordtoner som gir ro og harmoni eller store kontraster som gir energi og spenning, avslutter interiørarkitekt MNIL Camilla Bentzen.

Lignende nyheter