Interiører som varer

Strammere økonomi og økt interesse for bærekraft fører til fokus på tidløse interiører, dvs. løsninger som står seg lenge og reduserer behovet for utskifting og oppussing.

En tidløs bolig har ulike kjennetegn knyttet til design, materialbruk og arkitektonisk verdi. Disse variablene danner grunnmuren i interiøret og kan kombineres på måter som påvirkes lite av skiftende trender.  Her får du interiørarkitektens tommelfingerregler som gjør det mulig for deg som eiendomsmegler å gi råd om løsninger som står seg.

 

Varig design

Et tidløst design omtales ofte som «klassisk» i den forstand at linjer og former er enkle og rene. Det er få kontraster og dekorative elementer, men designet er rikt på forseggjorte detaljer, f.eks. gode og nøyaktige overganger mellom materialer. Mønsterbruken er enkel, og mønstrene tradisjonelle.

foto: Yvonne Wilhelmsen
foto: Yvonne Wilhelmsen

Denne boligen preges av klassiske detaljer og høyt presisjonsnivå i overgang mellom taket og vegger og garderobeskap.  Hodegjerdet er spesiallaget og har tydelige skiller mellom materialene.  Møblene er holdt i varme toner som skaper en lun atmosfære.

 

Materialer og farger

Vår erfaring som interiørarkitekter er at de fleste over tid trives best med en lys og ikke altfor kontrastfylt stil.  Vi snakker gjerne om et nordisk uttrykk der naturinspirerte paletter og materialer dominerer. Fargene er klare, helst med et innslag av brunt i seg slik at tonen blir varm, i motsetning til hvit med innslag av sort som skaper et hardere uttrykk.

Denne nordiske stilen kan selvsagt justeres en del etter smak og behag. Den som er redd for at helhetsinntrykket blir for dust, kan løfte det adskillig ved hjelp av kunst eller tekstiler som skaper kontrast. Slike løse elementene kan enkelt skiftes ut eller flyttes på; interiøret er tidløst og lever videre.

Men det finnes en grense. Personlig er jeg glad i mye farge, og det samme er mange av mine kunder. Våre interiører kan ikke kalles tidløs

Foto: Yvonne Wilhelmsen

Her setter enkeltelementer farge på rommet.  Legg ellers merke til detaljene i gulvet og de rene, myke linjene i møblene.

Arkitektonisk verdi

Et varig design forutsetter et tidløst utgangspunkt. Det er lettere å skape et interiør som står seg lenge når man kan fremheve bygningsdetaljer, klassisk materialbruk eller solid håndverk.  Å spille på lag med arkitekturen er en god måte å videreføre det tidløse på.  Et flott gulv, en gammel flis eller et tak med rosett lever gjennom generasjoner.

I forlengelsen av dette kan man inkludere gamle møbler, f.eks. arvede gjenstander. Selv om disse er pusset opp og trukket om, forstår man at de kommer fra en annen tid. Når nøye utvalgte innredningselementer på denne måten får bli med videre, gjør vi dem tidløse.

Den tidløse bygningsstrukturen trer tydelig frem og understrekes av dempet fargebruk.  (Foto: Niklas Hart)
Den originale trappen med sort håndløper er beholdt. (Foto: Sandra Aslaksen)

Konklusjon

I tillegg til å velge varig design og naturmaterialer bør man starte alle oppussingsprosjekter med å vurdere hva man skal ta vare på. Unngå å fjerne eller pakke inn klassiske bygningselementer.  En gammel dør, en trapp som knirker eller et litt slitt panel forteller en historie og er viktige elementer i det tidløse interiøret. Men ikke bare det – slike detaljer setter et personlig preg på boligen.

 

Les hele saken i Eiendomsmegleren her

Lignende nyheter