Soverommet – din private stue

Dagens åpne løsninger er arealeffektive og legger til rette for sosialt samvær. Medaljen har imidlertid en bakside: Det blir vanskeligere å dekke behovet for ro og alenetid.

Tidligere publisert i Eiendomsmegleren, av Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar

 

Når dere som eiendomsmeglerne redegjør for boligens potensial, er det viktig å ta opp dette punktet og vise kundene hva de kan oppnå ved å tenke litt utenfor boksen. Soverommet kan rett og slett gjøres til et oppholdsrom nr.2.  

Det er mange grunner til å utnytte soverommet bedre enn de fleste gjør. For det første er det et av få lukkede rom i nye boliger. For det andre bør dyre og verdifulle kvadratmeter være i bruk så store deler av døgnet som mulig. For det tredje kan soverommet, det mest personlige av alle rom, innredes 100 % i pakt med den enkeltes behov og smak. God planlegging og riktige fasiliteter gjør det til en skjermet base der man kan jobbe, lese, se på TV eller bare lukke døren bak seg ved behov.

Jeg anbefaler hotellrom som inspirasjonskilde. Disse er fulle av smarte løsninger som lett lar seg overføre til private hjem. Et enkelt råd er å oppfordre boligkundene til å lete etter ideer neste gang de bor på hotell.

Hva bør soverommet inneholde?

 

Når sengen er plassert, må individuelle behov være styrende. Mange trenger en arbeidsplass med oppbevaringsmuligheter, f.eks. en skuffeseksjon på hjul. En skjerm på veggen, gjerne kombinert med en komfortabel lenestol, gjør det bekvemt å se på film eller å lese. Personlig fraråder jeg altfor store skjermer på soverommet. Teknologien bør ikke bli så dominerende at det går på bekostning av en avslappende og hjemmekoselig atmosfære.

 

Inspirert av hoteller kan man også installere et minikjøleskap og en kaffemaskin. Da er forfriskningene lett tilgjengelige uten at man må bevege seg langt. Kortreist kaffe på sengen blir kanskje den nye standarden?

Personlige omgivelser

Stemningen i rommet er avgjørende for trivselen, og vi har alle ulike preferanser når det gjelder interiør. På soverommet kan man la sin egen smak råde. Stilen kan være minimalistisk, retro, fargesterk – eller man kan tenke i helt andre baner. Selv anbefaler jeg svale, kjølige fargetoner. De gir et friskere og renere preg enn andre paletter. Men som sagt: Den enkelte må velge sin egen stil, og det kan være lurt å eksperimentere litt.

Kontrasteffektene må ikke glemmes, for det er disse som gjør interiøret levende. Mønstrete tekstiler, velurgardiner og maling i flere nyanser av samme farge er gode hjelpemidler.

Å dempe soveromspreget og forsterke stuepreget er smart. Et spennende, fargerikt sengeteppe, kunst eller tapet på veggene og noen grønne planter er alt som skal til.

Scenografisk belysning

Om soverommet skal bli et populært flerbruksrom, må det ha godt arbeidslys der man skal jobbe eller lese og stemningsskapende hyggelys ellers. Det siste sikrer man med en fin taklampe og lys bak gardinene eller bak hodegjerdet. Eventuelle downlights må plasseres slik at veggen lyses opp og lyset reflekteres ut i rommet.

Innfelt lys er også en god løsning, både som estetisk virkemiddel og fordi det er praktisk: I garderobeskapene gir det oversikt over klær og sko, og rundt speilet er det funksjonelt fordi det eliminerer uheldig skyggelegging av ansiktet.

Lysmengden må kunne varieres, og dimmere må derfor på plass. På den måten kan man fremkalle ulike atmosfærer, avhengig av behov.

 

Konklusjon

Alle trenger alenetid. Ved å bruke soverommet som oppholdsrom får man mulighet for å trekke seg tilbake. Familien kan utfolde seg i stue og på kjøkken uten at det blir forstyrrende for den som har behov for å konsentrere seg, jobbe eller lese.  Dessuten: Har man ikke tid til å dra på hotell, bør man unne seg den gode hotellfølelsen hjemme.

 

Les hele innlegget i Eiendomsmegleren her.

Lignende nyheter